Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2012 17:58 - Най-лошия аспект в течението на „древнобългаристите” (проявен чрез писанията на г-н Спараток в блог.бг)
Автор: ejkobeshko Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4783 Коментари: 13 Гласове:
7

Последна промяна: 28.05.2012 09:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 
 
 
 
Дефиниция:

Под понятието „древнобългаристи” (и съответните му), в настоящия текст ще разбирам течението в историографията ни, проявило се през последните десетилетия[1] чрез създаване на нов "постамен на древността, уникалността и величието на българина”[2], което  наблюдавам, чрез изявите на г-н Спароток, в блог.бг

Като обща характеристика на течението бих поставил връщането на началната точка на нашето народно-съзнателно съществуване все по-назад във времето, както и ползването по всевъзможен начин на всевъзможни източници, за оправдаване на това връщане назад.

 

Така дефиниран, мога по-ясно да отговоря на въпроса поставен в заглавието.

 

Ако мога да си позволя морална оценка към Древнобългаризма, то за най-лош смятам политическият му аспект. Под политически тук имам предвид, целенасоченото водене на Суверена в определена посока[3] .

Древнобългаризмът допринася за затъпяването на гражданите на Републиката, което се наблюдава към настоящия момент. Той, както и екстрасенсите (за пример), дават лесно-смилаеми (поне на пръв поглед) рецепти за тежки, екзистенциални[4] проблеми, които, в-наистина-огромното-болшинството от случаите, се оказват – Измама.

Погледнат през призмата на най-новата ни политическа история Древнобългаризмът се явява на една нога с понятия като „Перестройка”, „Кръгла маса”, „Шокова терапия или Плавен преход”,  „800 дни”, „Генерална промяна” и подобни.

 

Къде (Кое) е измамата в Древнобългаризма?

Подобно на гореизброените понятия и той е напълно безсмислен от практическа гледна точка.

Какво ще се промени в настоящето състояние на политическата ни организация, ако г-н Спараток докаже, с абсолютна научна сигурност[5], че Ние, днешните българи сме траки?

 

Аз твърдя, в най-добрия случай – нищо.

Защо?

Най-често, отговорът, който получавам на въпроса е – Самочувствие: Българинът ще получи допълнително самочувствие. 


Какво е това самочувствие, обаче? Не е ли самочувствието на абитуриент изцоцал голяма част от семейните спестявания за един бал!? (въпросът е реторичен)
  

Отделно и по-важно - Защо му е на българина самочувствие? Смятам, че с оглед настоящото състояние на политическата му организация, съвременният българин има дори твърде Високо самочувствие. Това високо самочувствие му пречи да си зададе важният въпрос:

Къде сбърках?

 

А липсата на този въпрос, показва тъпота.

В резултат, Истинската Българска История, (чието началото, държа да подчертая, е най-рано Х
VIII век) е изпълнена с множество непоследователности, грешки, предавания без бой, и прочие - намерили най-точен израз за нас, като политическо действие, в обобщението - Йесмен-и.



Твърдя, че древнобългаристите допринасят именно за това затъпяване на българския Суверен, което (пак твърдя) е политически, а не исторически феномен.

 


 



[1] С определена степен на условност бих поставил началото на това течение 1981г – отбелязването на 1300 годишнината на от създаването на Българската Държава и разразилата се в следствие, обществено-мисловна дейност върху въпросите - откога съществуваме и откъде сме дошли.

[2] Виж коментар върху книгата „Чудния свят на древните българи” на Румен Даскалов (Гутенберг, 2011), Вестник Култура бр. 1/2012; http://www.kultura.bg/bg/article/view/19185

[3] Изречението следва да се разбира без всякаква морална конотация.

[4] Мислете го като англ. Existenceнай-общо, Съществуване.

[5] Тук ще припомня на читателя си, че по дефиниция, за да бъде нещо научно сигурно, то трябва да е относително.




Гласувай:
9



1. gadfly - ...
25.05.2012 18:09
Нещо, което отдавна се канех да напиша, макар и не заради блога на спароток, който е само частица от това уродливо движение, опитващо се да ни насажда идеи за "богоизбраност" и "конспирация на чуждите историци срещу българското". Поздравления за обективната позиция.
цитирай
2. kostadin - Колко си прав, но ти препоръчвам ...
26.05.2012 12:01
Колко си прав ,но ти препоръчвам разбиранията си за вредата да се издига един народ в култ да разпространиш и върху пропагандата в целият свят и най- вече касаещите запада възвеличавания на неговата куртура и социална загриженост
цитирай
3. aristotelis - Г-н Никой-Sparotok, ПРЕДИЗВИКВАМ ...
26.05.2012 17:08
Г-н Никой-Sparotok, ПРЕДИЗВИКВАМ ТЕ !!! След като се правиш на "историк" дай публично на един нов постинг твоята визитка да разберем кой си, какъв си, какво си завършил и какви политически цели обслужваш. Аз знам много добре, обслужваш интересите на античните "мики-мауседонци" но номера е стар и обречен на тежко поражение. А защо се криеш като хлебарка и геймърски мишок?
цитирай
4. shtuka12 - Историческото фентъзи на Спароток,
26.05.2012 17:27
според което със сигурност скоро и маите и ацтеките ще се окажат траки, е на пръв поглед забавно, но на втори поглед - дори опасно. Това квазинаучно течение е средство за промиване на мозъците, което вирее само в сайтове на напълно непросветени и податливи на внушения потребители. В тая връзка е полезно наличието на специализирани блогове като този, които да разбулват фалша на древнобългаристите.
цитирай
5. lidis - Споделям написаното от автора на този постинг
26.05.2012 18:12
Прочетох внимателно коментарите под него и тях споделям с допълнение от мен, че отдавна наблюдавам и съм посочвала много пъти, че драсканиците на господин спароток са вредни, неподплатени и налудничааво смешни...Не зная подробности от тази секта за изопачаване исторически истини, но съм отвратена от елементарните му последователи от блога, които сляпо го следват и следват лъжата, размахват расизма и разделението, което е престъпно...налудничаво и поръчково...
цитирай
6. bezmitove - ejkobeshko
26.05.2012 18:13
А какво ще кажеш за "митовете" за началото на Англия, крал Артур и подобни?
Дали не крият и лъжат за нещо масово?
Нима никой не е писал по негово време?
Ами ако се окаже, че англичаните не са това, за което се представят?
И че тяхната същност е на лъжливи и лакоми лицемери, които го доказват като ограбват труда на милиони за да тъпчат свръх консуматорските си търбуси?
И че всъщност не са нация на лейдита и джентълмени, а са нация на невзрачни женици и лакоми и лъжливи измамници?
Тогава няма ли поне малко от малко, тези българи, които без свян и срам се оливат да целуват английските(и американските разбира се) задници, да се позамислят?
цитирай
7. ejkobeshko - bezmitove
26.05.2012 19:19
едва ли някой си губи времето сериозно да доказва генетичната връзка на крал артур със съвременните англичани; но и да има такъв едва ли е следван сляпо от напълно безкритични обожатели
цитирай
8. joysii - Аз не бих имала нищо против ако се ...
27.05.2012 11:13
Аз не бих имала нищо против ако се окаже,че траките са били нещо много повече от това, което вече ни е известно.
НО никога не бих проявила такава ограниченост, че да вярвам на писания в някакъв си сайт на интернет, при това на автор ,който не е специалист в съответната област.
Господин Спароток има емоционално изложение, то въздейства само на невежи хора, които обогатяват своята култура единствено в блог.бг.
Той не подкрепя хрумванията си с доказателства основани на задълбочени изследвания.Освен това пише своите постинги, подтикнат от патриотизъм,без да е запознат с трудовете на хората, които ВЕЧЕ са изследвали съответния проблем.
Неговите пропуски и неосведоменост личат най-вече в АНАЛИЗА НА ЗНАЦИТЕ ОТ ПЛИСКОВСКАТА РОЗЕТА, и в наивното твърдение,че траките са имало своя писменост.Разбира се, убеждението на Спароток,че траките са нечувано гениални и са дали началото на всички цивилизации по земното кълбо... е една конкуренция на Шарл Перо. Нищо повече.
Позволявам си да твърдя всичко това защото живея сред учени-археолози от БАН и зная много добре как се работи днес в тази сфера.
Науката, и никой друг, ще направи откритията, на които всеки разумен човек ще повярва.
Всякакви намеци,че днешните учените лъжат по политически причини или за пари са...просто....смешни.
Поздрави за постинга, Еж.
цитирай
9. submarine - Бэлгаринъг охотно живее в света на фетгъзито, а това не му помага да
30.05.2012 23:53
се справи с реалността.
цитирай
10. get - - На какво да обърне внимание човек, във вашите "научно-интелектуални" вопли,
02.09.2012 13:00
joysii написа:
Той не подкрепя хрумванията си с доказателства основани на задълбочени изследвания.Освен това пише своите постинги, подтикнат от патриотизъм,без да е запознат с трудовете на хората, които ВЕЧЕ са изследвали съответния проблем.


- Дори да спите с археолог ... това няма да ви направи компетентна по въпросите ... по които с такава жар се намесвате !!

- За разлика от вашите хипотетично казани "истини" на "ваши познати" (!?) ... неизвестни(неназовани/анонимни) учени ... чрез което, вие подменяте аргументите в твърденията си ... аз съм се познавал и познавам с такива, които споделят, че ...
- Да !
- в тази част на Европа се е породила цивилизацията на континента;
- Да, много хора, това пренаписване на "азбучни истини" в историята като наука, не ги устройва(с мотиви най-различни);
- че на база тези теории, в миналото се е развил ... до хипертрофирани форми национализъм и шовинизъм;
- че, този шовинизъм е служел, като обосновка за противопоставяне на групи от население или етноси та и ... войни са ставали !!

- Това стига ли ви ? - или ще продължавате да нагрубявате и се държите истерично, като повяхваща селска даскалица !?!
цитирай
11. mglishev - Древнобългаристите
24.11.2012 17:02
аз си ги наричам "тракомани". Наричат ги също "тракедонисти", "тракоавтохтонци", "автохтонци" и "автохтонисти".

Най-вредното при тях е македонизмът. Тракоманите са фенове на идеята за самостоятелен македонски етнос. Безобразие, наистина.

А най-глупавото у тях е расизмът. За тях "грък", "турчин", "евреин", "негър", "монголец", "татарин", "славянин" и "руснак" са обидни понятия. Простаци.

Най-тъжното у тракоманите е пълното им безразличие към реалността. Няма значение какво става тук и сега - тях ги интересува само любимата им приказна древност.
цитирай
12. ejkobeshko - mglishev
14.12.2012 01:54
дали тракоманите не са останка от македонистите в България - имат някакво сериозно сходство в структурата на историческия им наратив.
цитирай
13. germantiger - АБСОЛЮТНО ИСТИННО!
15.01.2013 12:41
Смятам, че с оглед настоящото състояние на политическата му организация, съвременният българин има дори твърде Високо самочувствие. Това високо самочувствие му пречи да си зададе важният въпрос:

Къде сбърках?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ejkobeshko
Категория: Лични дневници
Прочетен: 73081
Постинги: 10
Коментари: 91
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930