Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2012 18:08 - Sparotok или фалшифицираната българска история
Автор: ejkobeshko Категория: Лични дневници   
Прочетен: 13311 Коментари: 27 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  
 
 
Здравейте,
от година, че и малко повече, наблюдавам разцъфването на блоговата звезда 
Sparotok. 

Трябва да призная, че в началото ми бе доста странно, че тема, така далечна от съвременността, като лингвистичния анализ на езика на древните траки,  може да предизвика такъв фурор сред читателите на блог.бг. В последствие установих, че това Спараток и неговите читатели, не са някакво изключение; напротив, в ъндърграунда на интернет пространството ни и сред колите на многобройните ни издателства борещи се за вниманието на читателите и писателите, съществува цяло течение ново "древно-българисти", откриващо всевъзможни конспиративни теории срещу българите и поставящо все по-назад отминалото ни величие, но доказващо със сигурност, че родоначалниците на почти цялата световна цивилизация са пеели гордо: "Аз съм българче".


Един добър анализ на цялото това течение, чийто най-виден представител несъмнено е г-н Божидар Димитров, може да бъде открит наскоро излязлата книга на г-н 
Румен Даскалов "Чудния свят на древните българи" (ИК "Гутенберг" 2011, цена 16 лв.) 

В днешния си пост, обаче няма да се занимавам в дълбочина с корените тази нова наука; ще се съсредоточа само върху един неин представител - г-н Спароток, и то не върху цялото му творчество (което е трудно постижимо за скромен научен работник като мен), а само върху един негов пост - последния му - "
Една добра новина:)" и по-специално само върху една от посочените от него думи 

амладина
 = младина, младеж 


І. Подход
С това, още в началото искам да подчертая някои разграничения в подходите между мен и уважаемият Спароток.

Аз, в моя университет, така съм учен - не се хвърляй да преплуваш океана - ще се удавиш! Стеснявай... и стеснявай.... и стеснявай.... и стеснявай... и още малко стеснявай обекта на изследването си и когато се започнеш да се задушаваш от стесняване, почини си два дена, преспи и след това започни да стесняваш още малко....и още малко... и още малко и накрая стесни още веднъж преди за започнеш да издирваш материалите си.

(Тук сигурно се сещате за онзи анекдот от "Зен и изкуството да се поддържа мотоциклет, където една от ученичките на главния герой започна с идеята да напише есе за свободата в Америка и завърши с тухлите, от които бе построена операта в родния й град - тема, която също може да се стеснява, защото е изключително обемна).

Разликата е значителна: г-н Спароток ни обещава да напише книга "за бита, религията и обичаите на траките" но както сам признава "
че с една работа няма как да се обясни всичко" смята да започне " с изграждането на още една творба, в която с повече подробности да бъдат обяснени особеностите на тракийския език." (подчертаването мое).

Боже мой, г-н Спароток, разпределили ли сте си правилно живота, тъй като следващото половин хилядолетие вероятно ще ви стигне, ако работите наистина всеотдайно!

Разбира се, заплануваните научни работи от господина могат да се свършват и по-бързо; разбира се ще трябва да се жертват някои качества на творбата му - като например нейната научност, но на кой му пука - важното е да докажем, това което сме си наумили, тъй и тъй ще ни чете безкритичната публика на блог.бг.

Подобен подход обаче, считан не просто за смешен, а за опасен; у безкритичния читател се създава усещането за празно величие, подсилващо чувството за историческа несправедливост извършена над нашия народ от "злите сили" и съпровождащо желание за мъст и безсилие. И което е по-опасно, подход търсещ величието всъщност прикрива основния обект на изследване на историята - настоящето; пречи ни да си зададем истинския исторически въпрос - защо светът, в който живеем сега, в този момент, е такъв какъвто е? - като го замества с напразно мерене, кой има по-голяма пишка! 

По-голямо "губивреме" ми е трудно да си представа.


ІІ Обект
Как се насочих към думата  
амладина = младина, младеж ?

Преди няколко дни, прочитайки поста на уважаемия Спароток, оставих следния коментар:


57. анонимен - Чакай да позная, каква е добрата новина
24.03 13:25

учени, които не цитираш, са направили изследвания публикувани в списания, които не споменаваш, като тези учени и изследвания публикувани в списания, изцяло подържат твоята версия за българската история

Коментарът ми, освен заядлив, съдържаше и една го сериозна доза истинност. В постовете си г-н Спароток често цитира Херодот, Платон и Аристотел, и какви ли не още знайни и не знайни автори, но никога не цитира източника си; защото, позволете ми да се съмнявам, че нашия научен капацитет има който и да е от тях в оригинал – все някакво издателство, година и страница няма да са излишни.

 

 

На това г-на ми отговори

 

61. sparotok - ПРОВЕРЕТЕ!
24.03 20:21

анонимен написа:

учени, които не цитираш, са направили изследвания публикувани в списания, които не споменаваш, като тези учени и изследвания публикувани в списания, изцяло подържат твоята версия за българската история



Кажете в коя дума се съмнявате, аз ще ви уведомя от къде е взета, а също и родствената й връзка с други думи.

Цитира се в края на една работа, не в началото, буква А е първата от Българската азбука, това не го оспорвате, нали:)




Съвсем на случаен принцип, поисках от господина да ми даде източник на думата амладина = младина, младеж ? (виж коментар 90). Получих следния отговор (коментар 94):

 

АМЛАДИНА - име от късен надпис от селище в близост до Томи (Кюстенджа).
Вл. Георгиев предполага, че началното А е протетична гласна понеже нито за гръцкия, нито за латинския е свойствена комбинацията МЛ.

Вл.Георгиев, Въпроси на Българската Етимология, БАН, София, 1958 г. стр.77.

Сродни думи на МЛАД, МЛАДИНА са - староанглийската мелтан-топя, старогръцката - малтакос -нежен, мек, санскритската мрдус, млдус -мек, латинската молис-мек, старопуската малдекинс-дете, староирландската мелдак- нежен, да не забравяме сръбската и хърватска младина, омладина...

Надявам се информацията да Ви задоволява.

 

 

Информацията разбира се беше повече от достатъчна, но не за да плеснем с ръце и да кажем: „Ах, колко е прав тоз човек”, а за да можем да отворим книгата и да прочетем какво е чел този човек и ако е необходимо да зададем допълнителните си въпроси.

Признавам си за Вл. Георгиев не бях чувал, но една кратка справка в базата данни на Националната ни библиотека показа един сериозен научен труд от средата на 40-те до края на 70-те година на миналия век; посочената книга можеше да бъде намерена в читалнята на библиотеката. Разбира се намерих време и я посетих, като взех книгата; на посочената страница 77 открих следното

 

            Amlaidina (късен надпис от Урлукьой при Томи – Кюстенджа) селище при Томи. Amlaidina = (?) срхр. Őмладина  младеж. Обаче началното a може да бъде протетична гласна, понеже за гръцки и латински съчетанието ml не е привично; или пък латинския предлог a (d), вж. при Aσβоλоδεινα.

 Както виждате почти като първата част цитата на уважаемия Спароток. Проблемни обаче остават следните момента:

            1. Думата Amlaidina е поставена в от автора Владимир Георгиев в секция Б) Вероятни (възможни) тълкувания, към Част ІІ. Славянските Местни Имена у Прокопий, В глава Първа – Най-старите Славянски Имена на Балканския Полуостров и тяхното значение за нашия език и нашата история;

           

Как СЛАВЯНСКИТЕ имена от книгата на Вл. Георгиев се превърнаха в ТРАКИЙСКИ у Спароток? Тук може да помислим за самия източник на  Вл. Георгиев, който е книгата на D. Detschew, Die Trakischen Sprachreste и несигурността на славянския му произход за самия автор. Все пак обаче трябва да се отчете , че за Вл. Георгиев думата Amlaidina със сигурност не е тракийска, отчитайки и факта, че само година по-рано, през 1957, същия издава книга наречена – Тракийският език – в която споменаване за Amlaidina  няма.

            В този смисъл, уважаемия Спароток трябва да обясни това си разминаване с източника си.

 

2. Източник на думата Amlaidina е Прокопий –съветник на пълководеца Велисарий от времето на император Юстиниан (527 – 567г. сл.хр) (стр. 67 от цит. съчинение на Георгиев). Т.е. появата и се засвидетелствана едва след появата на славяните на Балканите – не преди това (възможно е това да е съвпадение, но е необходимо обяснение).


Накрая, в опита си да ни убеди, че е прав Спароток говори за някакви сродни думи на Млад - староанглийската мелтан-топя, старогръцката - малтакос -нежен, мек, санскритската мрдус, млдус -мек, латинската молис-мек, старопуската малдекинс-дете, староирландската мелдак- нежен, да не забравяме сръбската и хърватска младина, омладина; Само чу тук трябва да бъдем много внимателни – какво общо има младостта с мекотата, някой биха казали че е точно обратното

 
Сигурен съм, че един по-сериозен поглед върху въпроса ще види и още проблемни моменти у приемането на Спароток за тракийския произход на думата  Amlaidina , но засега стига Смятам, че за да не фалшифицира историята ни той, трябва много да се потруди и е необходимо е да отговори на много въпроси, като научната скромност няма да му е излишна.




Гласувай:
11



1. drakulla - г-н Ежко Бежко
26.03.2012 18:57
Имам един елементарен въпрос: Какъв е нашия произход?
цитирай
2. ejkobeshko - Г-н Дракула,
26.03.2012 20:07
въпросът ви не е елементарен - първо трябва да го уточним. Под ние кого имате предвид?
цитирай
3. drakulla - г-н Ежко Бежко
26.03.2012 21:59
Ние, българите. И още един въпрос - според вас, ние хората създадени ли сме или еволюирали от някакви други твари?
цитирай
4. lyubomirstoykov - Славяни
26.03.2012 22:24
По изстория ме учеха, че славянит са руси със сини очи, също така че ние сме славяни. Гледах се в огледалото и се га се гледам, но не виждам нито сини очи, нито руси коси.
Остава да съм от монголоидната раса, но пак не се получава.
Да бях само аз така, да кажа че съм някакво генно недоразумение, но като се разходя по улиците радко виждам хора с гореописаните черти, което ме навежда на мисълта, че съм минал порай славяните.
Иначе по блоговете получих, каква ли не информация за българите и техният произход, ако приемам всичко за изстина, вече трябваше да вярвам, че да си Българин е професия, или че сме богове и много други такива подобни.
Но никъде не открих и не можах да открия задоволително, поне за мен обяснение какъв е произходът на българите, от къде са дошли от друга планета или от друг континент. Къде са изчезнали траките и защо са останали гърците.
Къде се пограбва владетел на една страна ( примерно Аспарух ) в неговата държава или извън нея. Защо през вековете е имало и има и сега поне две държави на българите.
Не съм правил задълбочено изследване, но ....
цитирай
5. ejkobeshko - Ние, българите. И още един въпрос - ...
27.03.2012 08:00
drakulla написа:
Ние, българите. И още един въпрос - според вас, ние хората създадени ли сме или еволюирали от някакви други твари?


Ние, българите, от 21в. сме шарена смес от етноси, попаднала под системата на обществено образование, съществуваща през в края на 20 и началото на 21в в политическото образование България.
В този смисъл, Дракула, ако шансът ви бе пратил да живеете, Румъния или Македония, с все същите гени в тялото ви, щяхте да сте убеден Румънец или Македонец.

Колкото до въпроса ви дали сме създадени или еволюирали - вярвам, че двете неща не си противоречат.
цитирай
6. ejkobeshko - По изстория ме учеха, че славянит са ...
27.03.2012 08:13
lyubomirstoykov написа:
По изстория ме учеха, че славянит са руси със сини очи, също така че ние сме славяни. Гледах се в огледалото и се га се гледам, но не виждам нито сини очи, нито руси коси.
Остава да съм от монголоидната раса, но пак не се получава.
Да бях само аз така, да кажа че съм някакво генно недоразумение, но като се разходя по улиците радко виждам хора с гореописаните черти, което ме навежда на мисълта, че съм минал порай славяните.
Иначе по блоговете получих, каква ли не информация за българите и техният произход, ако приемам всичко за изстина, вече трябваше да вярвам, че да си Българин е професия, или че сме богове и много други такива подобни.
Но никъде не открих и не можах да открия задоволително, поне за мен обяснение какъв е произходът на българите, от къде са дошли от друга планета или от друг континент. Къде са изчезнали траките и защо са останали гърците.
Къде се пограбва владетел на една страна ( примерно Аспарух ) в неговата държава или извън нея. Защо през вековете е имало и има и сега поне две държави на българите.
Не съм правил задълбочено изследване, но ....


Лично аз смятам, че ако говорим за НАША история, не е толкова важно от къде идват "българите", защото те идват от много места - "илири", "тракийци", "елини", "славяни", "пра-българи", "скити", "кумани", "татари", "турци", "цигани", "черкези", "арменци", "евреи" и още и още - всеки идва от различно място по различно време. За НАШАТА история е важно, че през ХVIIв, населенеието от тази част на бълканския полуостров започва да осъзнава себе си като нещо различно от другите и да изгражда свои обществени институции - добри или лоши - ние сме наследници на тези хора и институции.
цитирай
7. ejkobeshko - "Аз, в моя университет, така ...
27.03.2012 08:18
bulgarinut57 написа:
"Аз, в моя университет,
така съм учен - не се хвърляй да преплуваш океана - ще се удавиш!"

Но...
"Признавам си за Вл. Георгиев не бях чувал, но една кратка справка..."
"...един сериозен научен труд..."

Ей, таралежко,
прави ДЪЪЪЪЛГИ СПРАВКИ, или чети Спароток !

Така ще разбереш нещо и за други БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРСКИ учени !




Чудесно е да се ровичка човек в библиотека, така е! Проблемът е, че този бележит (и за вас) учен, смята думата "амладина" за славянска, а този псевдо (за мен) учен Спароток - взимайки я направо от неговата книга (в която я означил като славянска), без всякакви обяснения я нарича "тракийска".

И това е само една дума, която съм хванал на случаен принцип. Какво ще стане ако се заемем с другите?
цитирай
8. brig - Имало е дори време в древноста ко...
28.03.2012 09:59
Имало е дори време в древноста когато "Българин" не е било етностно название а религиозно.
цитирай
9. ejkobeshko - Имало е дори време в древноста ко...
28.03.2012 11:49
brig написа:
Имало е дори време в древноста когато "Българин" не е било етностно название а религиозно.



Възможно е. На каква база опираш твърдението си?
цитирай
10. shtaparov - Някои разяснения
01.04.2012 22:10
Това,което го не може Спароток,го може "Анализът" приятелю. Амладина= Омладина (Помладена,Подмладена,Замладена и пр.), но също и Моладина (Маладена,Маладежа и пр.,с рокада АЛ-ЛА). Няма чудно,че тази форма се среща в Добруджа (в земите на Гетите),понеже в най- стария сръбски и хърватски летопис (Дуклянския) ясно е казано,че сърбите и хърватите са Готи (Гети). И ще Ви дам жокер относно първопроизхода на думата "Млад" като Ви кажа,че неин антоним е думата "Дрът" (с прех. Л- Р, М- Д и пр.). Поздрави!
цитирай
11. kosara2008 - :)
05.04.2012 15:57
КАКВА ЧЕСТ ЗА ПАВЕЛ , нашият светъл Спароток,
списва се специален блог за него, явно истината в неговият труд, не е лицеприятна тема за ...

популярност ли търсите или разполагате с излишно време? :))))
Спароток е един от многото българи, които вадят светлина за нас и както и да обръщате думите, ИСТИНАТА ТЪРЖЕСТВУВА ,стъпка по стъпка,

не се хабете, ако ме разбирате, не ви трябва евтина популярност:)))

цитирай
12. ejkobeshko - г-н shtaparov
06.04.2012 23:57
shtaparov написа:
Това,което го не може Спароток,го може "Анализът" приятелю. Амладина= Омладина (Помладена,Подмладена,Замладена и пр.), но също и Моладина (Маладена,Маладежа и пр.,с рокада АЛ-ЛА). Няма чудно,че тази форма се среща в Добруджа (в земите на Гетите),понеже в най- стария сръбски и хърватски летопис (Дуклянския) ясно е казано,че сърбите и хърватите са Готи (Гети). И ще Ви дам жокер относно първопроизхода на думата "Млад" като Ви кажа,че неин антоним е думата "Дрът" (с прех. Л- Р, М- Д и пр.). Поздрави!



Вашия анализ ме остави без думи!
цитирай
13. ejkobeshko - Скъпа kosara2008
06.04.2012 23:59
kosara2008 написа:
КАКВА ЧЕСТ ЗА ПАВЕЛ , нашият светъл Спароток,
списва се специален блог за него, явно истината в неговият труд, не е лицеприятна тема за ...

популярност ли търсите или разполагате с излишно време? :))))
Спароток е един от многото българи, които вадят светлина за нас и както и да обръщате думите, ИСТИНАТА ТЪРЖЕСТВУВА ,стъпка по стъпка,

не се хабете, ако ме разбирате, не ви трябва евтина популярност:)))



вие сте дълбок психолог - разгадала сте ме, във всеки мои детайл.
цитирай
14. breeze - Eжкобешко
23.04.2012 10:52
Взели сте само името му, ежи се и бяга...другото не Ви приляга.
цитирай
15. ejkobeshko - Взели сте само името му, ежи се и б...
26.04.2012 16:19
breeze написа:
Взели сте само името му, ежи се и бяга...другото не Ви приляга.


Съжалявам господине, но не разбрах коментара ви.
цитирай
16. brig - Имало е дори време в древноста ко...
26.04.2012 21:06
ejkobeshko написа:
brig написа:
Имало е дори време в древноста когато "Българин" не е било етностно название а религиозно.



Възможно е. На каква база опираш твърдението си?


На база на религиозните войни разразили се по нашите земи.

Славяни няма. Това е руска имперска уйдурма. Българският език не е точно славянски и съвсем условно е причислен към славянската група. По-скоро славянските езици са български. Българския трябва или да развее байряка на славянската група и да се позиционира като основният ствол в нея, или да е отделен език, като албанския и гръцкия. Само така ще му се обърне подобаващо внимание.
Щом давате такова опеделение за българите, Вие със сигурност нямате общо с тях.
цитирай
17. ejkobeshko - Аз, в цитирания от вас текст,
27.04.2012 01:03
не давам никакво определение за българите - мога само да кажа, че някои български представители не блестят с особена острота на интелекта.

А за славяните не знам, но имам един чудесен приятел, словак, с който, чат-пат, откриваме сериозна близост в езиците си, с много странно изкривяване на логиката. Точен и ясен е само глаголът "Ебем" и в двата езика може да се използва практически за всичко, което несъмнено показва близост.
цитирай
18. joysii - Имам един елементарен въпрос: К...
27.04.2012 21:12
drakulla написа:
Имам един елементарен въпрос: Какъв е нашия произход?

============
Ама Вие, тук- в блог.бг, ли очаквате да намерите отговор на този въпрос!?
Спароток/който дори няма историческо, нито пък лингвистично образование/ ли ще Ви го даде!?
Не ме разсмивайте,моля Ви.


цитирай
19. joysii - 12. kosara2008 - :)
27.04.2012 21:18
Оле - мале-"нашия светъл Спароток"!
Косара, недей така, че излагаш човека. Заради такива изрази после той го отнася в подигравки и намеци.
Коя истина ,скъпа,коя?
Тази дето си я бърборят група хора тук ли? Та това е една абсолютна фантасмагория. Няма нищо общо с научно доказани истини.
Сред тукашните "историци" няма нито един истински историк. За специалист или учен....изобщо да не говорим.
цитирай
20. joysii - 11. shtaparov
27.04.2012 21:20
Единственото, което може Спароток, при това - много добре - е СТЪКМИСТИКАТА.
цитирай
21. joysii - 5. bulgarinut57
27.04.2012 21:23
Ей, таралежко,
прави ДЪЪЪЪЛГИ СПРАВКИ, или чети Спароток !

Така ще разбереш нещо и за други БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРСКИ учени !
..................................................
Спароток- учен!?!?
Може да е голям патриот, това не отричам, но за съжаление, няма нищо общо с наука.
Мисли си човекът разни неща, пише ги, споделя ги-лошо няма.
Но учен - историк, археолог или лингвист, определено - не е.
цитирай
22. joysii - Еж, поздравления за постинга.
27.04.2012 21:24
Еж, поздравления за постинга.
цитирай
23. joysii - Кои са тия кретени дето са нашляпали ...
27.04.2012 21:33
Кои са тия кретени дето са нашляпали на човека минуси,бе?
Защо?
Защото не изпада в луд възторг от дрънканици на лаици в блог.бг. ли?
цитирай
24. aristotelis - Нашите майки и татковци не ги избираме ние а ги обичаме, почитаме и ги уважаваме като такива каквито са в действителност!
16.05.2012 16:29
Акад. Васил Гюзелев е роден през 1936 г.
Завършил е история и археология в СУ “Св. Климент Охридски”.
Професор по средновековна българска история в Историческия факултет на СУ.
Бил е директор на Националния исторически музей. Бивш шеф на дом “Витгенщайн” във Виена. Носител на международна “Хердерова награда”. От 2003 г. е академик. Автор на повече от 50 книги.

2. Нападения и заселване на славяните на Балканския полуостров

.......прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури..........
Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят. За да предпази столицата Константинопол, император Анастасий I (491-518) строи т.нар. Дълга стена. Това крепостно съоръжение, завършено през 512 г., е разположено на 70 км от Цариград – от Деркос на Черно море до Силиврия на Мраморно море.Първото голямо нашествие на славяни на юг от р. Дунав е по времето на император Юстин І (517-525). В техните нападения често участват и прабългари, които в началото са съюзници на Империята, но след това се обръщат срещу нея.През втората половина на VI в. славянските нападения стават по-чести. В 559 г. византийската дипломация с много усилия успява да предизвиква война между прабългарските племена кутигури и утигури. През лятото на 626 г. Константинопол е подложен на двойна обсада. Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури.

[quote=drakulla]Имам един елементарен..
цитирай
25. malchaniaotnadejda7 - No comment - дотук съм.:) До думичката "ъндърграунд" Бреййй, каква дума!
09.07.2012 14:46
"Трябва да призная, че в началото ми бе доста странно, че тема, така далечна от съвременността, като лингвистичния анализ на езика на древните траки, може да предизвика такъв фурор сред читателите на блог.бг. В последствие установих, че това Спараток и неговите читатели, не са някакво изключение; напротив, в ъндърграунда на интернет пространството НИ и сред колите на многобройните НИ издателства борещи се за вниманието на читателите и писателите, съществува... "

Мривет от "ъндърграунда на интернет пространството ни"! - в мое лице, все пак - :)

"Странно е такива далечни от съвременността теми..." Колко "далечни", я кажи сега???:))))
цитирай
26. demograph - Като каза "славяни" и те видях да мучиш като малаче
17.07.2012 03:36
МАЛАК/МАЛАЧЕ - ТЕЛЕ НА ТРАКИЙСКИ. Неграмотна ти е атаката драгинко...
цитирай
27. mglishev - Най-интересното е,
24.11.2012 03:32
че Спаро наистина е звезда в сайта. Blog.bg не е блогсфера, това е на практика нещо като форум. Ако беше блогсфера, просто всеки участник щеше сам да поддържа блога си, а не да се превръща в член на група читатели и коментатори. Както и да е. Та в blog.bg Спароток е явление. Хората го четат и му се кефят. Позата му на благ мъдрец ги привлича.
Няма значение дали валят камъни, дали се сменя правителството, дали се приемат промени в данъчното законодателство или стават някакви научни открития - Спароток си пише фантастиката за древните българи, а фен-клубът чу се радва. По-далеч от неприятностите, там, в дълбоката древност на въобразеното величие.
Самият интерес към далечното минало е безопасен - предпазва ума от неприятните, направо травмиращи съвременни проблеми. И когато този интерес бива задоволяван с удобни и ласкателни текстове на достъпен език, ефектът може да бъде само един: популярност. Всичко това е симптом на огромен стрес и липса на самочувствие в ежедневието. В такива случаи хората наистина си търсят религиозен отдушник и, да, Спароток е намерил най-лесната квазирелигия: далечното и величаво минало. Сладък опиум от романтични мечти.

Най-забавно е, че в тази квазирелигия всички са българи: траки, троянци, елини, римляни, етруски, гали, брити, египтяни... щом нещо е интересно или голямо, то се оказва българско. Константин Велики е българин, крал Артур е българин, певецът Орфей е българин. Няма значение кой, кога, къде и дали е живял, дали е легендарна или историческа личност; щом името е прочуто, значи става дума за съвсем реален българин.

Спароток не е единственият такъв автор, но поне тук, в blog.bg е най-популярният. Това само по себе си няма огромно значение, но е част от симптомите на болното ни, неуверено общество. Все повече инак интелигентни хора се утешават от неуютната реалност в царствата на траки и атланти.

Това щеше да си остане само симптом на лошо самочувствие, без само по себе си да е вредно, ако обаче нямаше неочаквани последици върху политическото мислене на тракоманите. По повечето въпроси от настоящето тези хорица, изглежда, нямат мнение - и това е добре. Дълбоките старини на новосъздаваната митология ги задоволяват. Но като стане дума за македонския въпрос, тези глуповати хорица започват да твърдят, че "македонците" също като българите (!) били имали своя собствена, много древна история. Чел съм такива коментари и те ме отвращават. Явно логичният извод от древността на трако-атланто-българите е, че има паралелна, също дълбока древност на македоно-атланто-небългари. Античките маниаци от Скопие могат само да си стиснат ръцете с нашите тукашни тракомани. В стремежа си да забравят днешните ни нещастия и да си измислят едно утешително величие в миналото, тракоманите се съгласяват с абсолютно идиотските претенции на македонизма. Хвани едните - удари другите.

Съвсем отделно, тракоманията има и расистко измерение. Тракоманите искат българите да са древни траки, за да няма нищо общо между българите и тюрко-алтайските степни народи. Думата "номад" звучи позорно според тракоманите. Съответно всеки несъгласен тутакси се превръща в "турчин", "туркоман", "фес", "резняк", "ибрикчия" и така нататък. Същото важи и за на думата "славяни", която буди не по-малко садистични реакции от тракоманска страна. Всеки, който си позволи да спомене тюрки, номадизъм, славяни или гърци, се превръща във враг на България, в руска или турска подлога. Със сигурност има конспирация между Историческия факултет на СУ и лошите масони. Мечтата за минало величие трябва да бъде защитавана. Спящият не иска да бъде буден, защото светът отвъд юргана му е некомфортен. Механизмът на защита е словесно насилие с расистка реторика. Турците и руснаците са най-лошите хора на света (вероятно все пак неосъзнати българи), а земите им изконно принадлежат на траките. Гърците са "негри" (!), вероятно заради недоразбирането на теорията, че минойското население произлиза от северноафриканския бряг. Фактите губят всякакво значение, а смесването на езикова, археологическа, историческа и етнографска информация води до опияняващ коктейл от великотракизъм.

Това са резултатите на тракоманията:
- расизъм;
- македонизъм;
- грубиянщина;
- откъсване от реалността.

---------

П. П. Сега ще си направя един малък опит. Пускам този коментар като свой постинг. Да видим унищожителните реакции :) Като сигурен белег на откъсването от реалността у тракоманите смятам това, че те коментират само текстове, в които става дума за любимата им измислена древност и любимите им гурута.

http://mglishev.blog.bg/politika/2012/11/24/sparotokovshtini-ili-zashto-obichame-izmislici.1023905
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ejkobeshko
Категория: Лични дневници
Прочетен: 72948
Постинги: 10
Коментари: 91
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031