Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2012 11:50 - Наблюдения върху "Незидими злодеи" - последния пост на г-н Спараток (и, най-сетне, едно неопровержимо доказателство представено ни в защита на негова
Автор: ejkobeshko Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4150 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 04.09.2012 02:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



С последния си пост (Невидими злодеи), уважаемият г-н Спараток, затвърди (у мен) още веднъж убеждението, че в крайна сметка за него не е важна историческата истина за българския народ; истинското негово стремление е „българското” като религия. Истински дълбоката вяра в „българското” ще спаси самото „Българско” - вярва Спараток (вижте края на поста му).


В този смисъл „историческата истина” се превръща у г-н Спараток от цел в средство.

Съгласявам се, има красота в една подобна позиция[1]; но съществува и
Опасност – средството винаги се употребява заради целта! В нашия случай, историческата истина за българския народ рискува да бъде употребена, за да се спаси “българското”.

Лично аз не мога да се съглася с една подобна постановка на проблема.

Не вярвам
, че българското е по-ценно от Истината.

Все пак, да се върнем на поста на г-н Спараток – Невидимите злодеи.

Кои са невидимите злодеи за него?
Този, наглед тъповат в елементарността си въпрос, може да получи много интересен отговор: Невидимите злодеи за г-н Спараток са думите.

И тук, с ръка на сърцето трябва да призная, че съм съгласен с него, защото в думите винаги може да има нещо зло. „Думите убиват, запомнете това!” – напътства ни самия автор. Но ще си позволя да напомня и още нещо съвсем очевидно (особено за християнин): Думите също и възвисяват, запомнете това!
Сам бог бе слово![2]
Може ли обаче човек да бъде възвисен чрез лъжа?

Не вярвам!
Както сами разбираме от историята с „Жертвата Владимир”, той е накаран да припадне, именно чрез лъжливи думи, от завистливите си съученици[3]; обратно, знаем от историята с Христос, че Той е възвисявал другите защото е говорил Истината и сам е бил Истина.

Това, между другото, е още един аргумент да предпочета историческата истина пред българското – Хистос/Истината не е Национален, той е Интер-национален.

Че това е така ясно си личи от съществуването на родолюбци искащи да „дерат кожата на Аристотел[4] с кремък...”. Не че нещо, но мисля си, че и онези, които разпнаха Христос, са се наричали родолюбци (или както е там била съответната им дума). Ако мога така да кажа, тези дето обичат много нацията си недолюбват Христос, в крайна сметка.

И тук трябва истински да похваля г-н Спараток! От както го следя (вярно, на посоки и с множество пропуски), но днес най-сетне видях истинско и неопровержимо доказателство демонстриращо конкретна негова теза! А именно: че цитирания от него коментар на Левчев и на aristotelis, несъмнено има един източник – (г-н Спараток, демонстрирайте така и останалите си тези и аз ще стана ваш истински последовател! Но, не и преди това.)

Та, към този отвратителен анти-български източник, към това „болно човече”, тровещо „съзнанието на много българи”, г-н Спараток ни призовава, да не употребяваме насилие и да не показваме тъмната си половина.

А аз отново питам г-н Спараток, защо?
Защо да не показваме тъмната си половина, дори тя да е свързана с насилие? Да не би да ни е срам от нещо, което си е наше. Приятели трябва да станем с тъмната си половина, г-н Спараток - все си мисля на това ни е учил Христос.

Ето защо, може и да бъркам, но съм склонен да ви обвинявам, че искате да прикриете тъмната половина от историческата истина за българите, а който крие Истината - служи на лъжата. Но наказанието за това е видно, ясно и вече ви е споходило - вие свършвате гонейки някакъв форумен трол сред българския интернет, като голям враг на българите; което е доста жалка съдба.


П.П.
Не си губете времето в търсене на външни врагове. Няма заговор срещу българите. Причините за историята са винаги вътрешни за обществото.

Има „глупави” и „умни” народи. А освен това има и „глупави” и „умни” поколения. А може би има и „глупави” и „умни” исторически периоди – кой знае?
Може просто така да ни се е случил живота, че сме попаднали сред глупаво поколение на един глупав народ в един глупав исторически период.
„Не, Ние не сме глупави!” - някои ще викнат. Така да бъде, но пък - съгласете се - наивни сме! А то глупост и наивност, нека да си го кажем между нас си - на български, често вървят ръка за ръка.
И ако се вгледаме в по-скорошната ни история (100-200 години назад), най-наивно действаме като суверенна държава. Някак не обичаме да ни е надянат този хомот – суверенитета и никак не знаем как да работим с него.



[1] Красота, като от хубав Партизански филм от времената на Социализма, със своя завладяваща наивонст.
[2] Моля, не правете генерални изводи от това, че съм написал „бог” с малка буква; беше шега! Смятам, че за неговото величие няколкото милиметра разлика, между главната „Б” и малката буква „б”, са без значение.
[3] Правили ви впечатление, че „възвисявам” и „завист” имат един и същ корен - “вис”?
[4] Тук не става въпрос за онзи прословут платонов ученик, който така повлия на Запада в неговото мислене и бе претворен в Историята му от сума ти народ, начело (разбира се) с Александър Велики! (между другото, аз самия предпочитам Платон)
Не, тук става въпрос за някакъв Аристотел - форумен трол!




Гласувай:
5



1. rustam - Не сме глупави
02.09.2012 12:10
това е доказано, но и "наивността" не може да бъде единствено обяснение на националите ни злощастия.

Чудесен текст, признавам си, че докато четох статийката на Серафимов(Спараток) също направих асоциативно връзки с християнския "логос". Но едва ли горната интерпретация и изложените от Вас апострофи, "ежкобешко", имат смисъл, предвид особеностите на "тракийската" аудитория г-н Спароток.
цитирай
2. aristotelis - Димитър Ангелов ТРАКИТЕ ДО ПА...
05.09.2012 19:17
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространила и се наложила гръцката азбука. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III—I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура.
цитирай
3. aristotelis - Димитър Симеонов Ангелов е бълг...
05.09.2012 19:19
Димитър Симеонов Ангелов е български историк. Завършва история в СУ през 1939 година. Специализира византология в Мюнхен (1939 - 1943). Син на професора по римско и гражданско право Симеон Ангелов.
Доктор по византийска история в университета в Мюнхен (1943). Учител в Добрич от 1944 г. Асистент по история на Византия в Софийския университет (1944 - 1946). Доцент (1947 - 1949) и професор (от 1947). Член-кореспондент (1975 - 1979) и академик (от 1979) на БАН.
Декан на Философско-историческия факултет на СУ (1960 - 1963) (1968 - 1970). Ректор на института за чуждестранни студенти (1963 - 1966). Ръководител на катедрата по история на България във Филологическия институт на СУ (1966 - 1973), както и на секцията по средновековна българска история в института по история при БАН (1966 - 1978). Директор на Археологически институт с музей при БАН (1971 - 1986) и генерален директор на Центъра по българистика (1986 - 1988). Секретар на централния съвет на Българското историческо дружество (1970 - 1976) и подпредседател на Международния комитет на византинистите в Атина (от 1961), като председател на българския национален комитет. Редактор на исторически списания и издания.
Член-кореспондент на Саксонската академия на науките от 1976 година. Плодотворен автор на множество книги, изследвания, съчинения на историческа тематика
цитирай
4. peleto17 - празнодумство
27.09.2012 17:57
пишете, пишете и по същество нищо, за съжаление.
съветът ми е да си намерете някаква цел в живота. критиката само ще ви унищожи, а безспорно не сте глупав.
останете си със здраве.
цитирай
5. saportok - Господин sparotok е безкрайно умен ...
09.12.2012 20:54
Господин sparotok е безкрайно умен и начетен,Ваша грешка,че не го разбирате.
цитирай
6. ejkobeshko - Признавам
14.12.2012 01:39
saportok написа:
Господин sparotok е безкрайно умен и начетен,Ваша грешка,че не го разбирате.


Признавам грешката си по отношение на Господин sparotok. Мисля, обаче, че разбирам вас, което ми доставя извесна утеха.
цитирай
7. saportok - Господин sparotok е безкрайно умен ...
17.12.2012 10:53
ejkobeshko написа:
saportok написа:
Господин sparotok е безкрайно умен и начетен,Ваша грешка,че не го разбирате.


Признавам грешката си по отношение на Господин sparotok. Мисля, обаче, че разбирам вас, което ми доставя извесна утеха.

Малко по малко всичко стига до прояснени,уважаеми господин ejkobeshko!
цитирай
8. saportok - Честита Нова Година!
03.01.2013 20:21
Честита Нова Година!
цитирай
9. ejkobeshko - Честита Нова Година! Честита ...
07.01.2013 16:05
saportok написа:
Честита Нова Година!


Честита да е и на вас!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ejkobeshko
Категория: Лични дневници
Прочетен: 73072
Постинги: 10
Коментари: 91
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930